COMUNICAT DE PRESĂ

În cursul zilei de astăzi, 23.08.2023, prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, a dispus efectuarea unui control la un azil de bătrâni privat, aflat pe raza administrativ teritorială a Sectorului 4, unde existau indicii că funcționează în condiții improprii.
La fața locului s-a deplasat o echipă mixtă de control formată din reprezentanți desemnați de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, ANPC, DSP, DSVSA, ITM, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și ISU București-Ilfov, care a constatat deficiențele existente și a aplicat amenzi în cuantum de 121.000 de lei.
S-au constatat și dispus următoarele măsuri:
– Inspectorii Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București au amendat conducerea societății cu 20.000 lei pentru că nu deținea licență de funcționare și au dispus contactarea de urgență a aparținătorilor care să asigure reintegrarea beneficiarilor în familie sau mutarea acestora într-un serviciu social licențiat.
– Inspectoratul Teritorial de Muncă București a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 56.000 lei pentru o angajarea unor persoane fără contract de muncă, lipsa instruirii în domeniul SSM și neefectuarea controlului medical de medicina a muncii la angajare.
– ISU București-Ilfov a constatat că pentru azilul de bătrâni nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu prevăzută de lege, nu s-a efectuat verificarea periodică și întreținerea corespunzatoare a centralei termice, iar o parte din mijloacele de primă intervenție (stingătoare) în caz de incendiu nu au fost verificate și a sancționat conducerea unității cu 5.000 lei.
– Inspectorii DSP au constatat că unitatea nu a respectat decizia de închidere Nr.1/12.07.2023 și funcționa fără autorizație sanitară, cu personal insuficient, încăperile nu erau igienizate și  mobilierul era inadecvat și au amendat contravențional societatea cu 35.000 lei.
– Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov au constatat că administratorul societății nu a respectat măsurile dispuse la data de 13.07.2023 de închidere a unității pe o perioadă de 6 – 12 luni în ceea ce privește legalitatea funcționării, respectiv nu deține licență de funcționare emisă de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Autorizația sanitară de funcționare și autorizație de funcționare emisă de Primărie.
Având în vedere deficiențele sancționate la același punct de lucru, cât și nerespectarea deciziei Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov la data de 13.07.2023, inspectorii au amendat conducerea societății cu 5.000 lei  și au propus emiterea deciziei de închidere definitivă a unității.

23.08.2023

COMUNICAT DE PRESĂ 23.08.2023