Ceremonialul public de înălțare a drapelului României

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, sens în care suntem datori a înţelege că reperele naţionale trebuie celebrate şi cinstite cu evlavie.

           Ceremonialul public de înălțare a drapelului României, desfășurat astăzi, 26 iunie 2024, organizat de Instituția Prefectului – Municipiul București, Primăria Municipiului București și de Comandamentul Garnizoanei  București, a fost onorat de oficiali ai instituțiilor centrale și locale, de atașați militari acreditați și s-a bucurat de prezența unui număr mare de cetățeni ai municipiului București.

            Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional. Funcţia principală a simbolisticii naţionale de stat – Drapelul, Stema, Imnul – a fost şi rămâne consolidarea națională, unirea şi mobilizarea naţiunii, fapt ce se manifestă mai ales în momentele de cumpănă pentru  ţară.

Simbol naţional – drapelul României este un reper care a contribuit la unitatea naţiunii, este crâmpei de suflet de român, însufleţind momentele de cumpănă dar şi de bucurie ca însemn al statului sau ca dovadă de patriotism, însoţindu-i pe români de aproape două secole.

Poate cel mai înalt omagiu adus drapelului românesc l-a mărturisit Alexandru Ioan Cuza: „Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României!”

 

 

La mulți ani, Tricolor!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români!