Astăzi, 26 Iunie 2020, Prefectul Municipiului București, Gheorghe COJANU, Subprefectul Ioan- Marian CIOLTAN și purtătorul de cuvânt Mariana STANCU-ȚIPIȘCĂ, au participat la Ceremonialul public de înălțare a drapelului României, prilejuit de sărbătorirea Zilei drapelului naţional.
Ceremonialul a fost organizat de Instituția Prefectului-Municipiul București, Primăria Municipiului București și de Garnizoana Municipiului București.
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.
Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezentând principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnificând verticalitatea.
După 1989, conform art. 12 alin.(1) din Constituţia României, poziţia culorilor s-a schimbat, aceasta fiind cu albastru lângă lance.
Înfăţişarea drapelului are rădăcini adânci în trecutul nostru. Este o întruchipare a culorilor Principatelor Române, este un simbol al unităţii naţionale din timpul domniei lui Mihai Viteazul, când ştim că a avut loc prima Unire politică a Ţărilor Române, şi nu în ultimul rând, este o prezentare a celor mai frecvente culori care apar pe toate ţesăturile populare din toate regiunile României.
În heraldica modernă, albastrul este un simbol al fidelităţii şi perseverenţei. Albastrul este, totodată, culoarea identitară a civilizaţiei europene, culoarea Europei unite. Culoarea albastră este culoarea cadrului natural: albastrul azur este culoarea cerului, a infinitului, a visului, a vieţii paşnice şi libere. Aurul (galben în drapel) semnifică în heraldică soarele, bogăţia, prestigiul, grandoarea. Roşul – mărire, bravură, îndrăzneală şi generozitate.
Suntem datori a înţelege că reperele naţionale trebuie celebrate şi cinstite cu evlavie.
Astfel, astăzi am sărbătorit, cu bucurie, mândrie şi pioşenie, Ziua Drapelului Naţional al României.
Sărbătorirea a reprezentat prilejul de reafirmare a sentimentului civic, legat de unul dintre simbolurile identitare esenţiale – Tricolorul naţional, românesc. Atribut şi simbol al Patriei, Tricolorul reprezintă statul şi expresia fiinţei noastre naţionale.
Spiritualitatea unui popor se află tezaurizată şi în simbolurile sale. Memoria simbolului este întotdeauna mai veche decât memoria textului nesimbolic ce-l înconjoară.
Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional. Funcţia principală a simbolisticii naţionale de stat – Drapelul, Stema, Imnul – a fost şi rămâne consolidarea națională, unirea şi mobilizarea naţiunii, fapt ce se manifestă mai ales în momentele de cumpănă pentru ţară.
Simbol naţional – drapelul României e un reper care a contribuit la unitatea naţiunii, e crâmpei de suflet de român, însufleţind momentele de cumpănă dar şi de bucurie ca însemn al statului sau ca dovadă de patriotism, însoţindu-i pe români de aproape două secole.
Poate cel mai înalt omagiu adus drapelului românesc l-a mărturisit Alexandru Ioan Cuza: „Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României!” Aşa să îl păstrăm!…”
La mulți ani, Tricolor! La mulți ani, România!