Recunoștință, de Ziua Armistițiului, alături de Franța, Bulgaria și Germania

Prefectul municipiului București, Alexandra Vacaru, a participat astăzi, 11 noiembrie, la Comemorarea Armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

Invitația de participare a venit din partea Ambasadoarei Republicii Franceze, Excelența Sa doamna Laurence Auer, a domnului Lyudmil Kotetzov, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Bulgaria și a Ambasadorului Republicii Federale Germania, Excelența Sa domnul Peer Gebauer.

Această comemorare s-a desfășurat la Cimitirul Pro Patria și Cimitirul Militar Bellu din București.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiègne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 – cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat, în mod formal, la Versailles în 1919.

Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârșitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franța sub numele de „Armistice”. Primul armistițiu de la Compiègne (în franceză Armistice de Rethondes) a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German și cele două puteri occidentale, Franța și Marea Britanie. În prezent, armistițiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menținerea păcii, prietenia între popoare și cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franța.

În Bulgaria, în această zi au loc comemorări în cimitirele militare și la alte memoriale pentru a se aduce un omagiu eroilor care și-au pierdut viața în războaie și lupte pentru libertatea Bulgariei.

 În Germania, esența Zilei comemorării victimelor războiului și violenței s-a dorit a fi marcarea în mod vizibil a solidarității între cei care nu au suferit pierderi și familiile celor căzuți.

În România, Ziua Armistițiului a fost sărbătorită încă din perioada interbelică, când era celebrată prin manifestări publice de cinstire a eroilor și victimelor Primului Război Mondial. Din anul 2014, prin adoptarea Legii 150, România recunoaşte meritele personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordă drepturi acestora şi urmaşilor celor decedați. Astfel, „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.