Program de Lucru

La data prezentului comunicat, la nivelul municipiului București, în spațiile de carantină instituționalizată, sunt cazate  507 de persoane.

Facem precizarea că, potrivit articolului 352 din Codul Penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Atragem din nou atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe  măsurile instituite de autorități pentru prevenirea  și limitarea riscului  de răspândire a infecției cu noul coronavirus, pentru aceasta fiind necesară cooperarea și implicarea cetățenilor.

Facem următoarea precizare referitoare la pacientul care a plecat fără încuviințarea medicilor, în data de 18.03.2020, dintr-o unitate medicală din București.

Testele recoltate de la bărbat înainte de a părăsi spitalul au fost finalizate, rezultatul fiind negativ. Acest lucru înseamnă că bărbatul nu este purtător al virusului.  Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București continuă activitățile pentru localizarea bărbatului.

Având în vedere prevederile Decretului Președintelui României privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României nr. 195/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 212 din 16 martie 2020;

În vederea respectării tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirului SARS-Cov -2 dispuse de de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, se aduce la cunoștința publicului modificarea programului de lucru la apostilă, registratură  și casieria instituției, astfel:

Apostilă: de Luni până Vineri, program cu publicul în intervalul 09.00-11.00.

Registratură:  se suspendă activitatea cu publicul pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României.

Casierie:  se suspendă activitatea cu publicul pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României.

Referitor la activitatea Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte menționăm că,  pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.03.2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluției situației actuale, activitățile specifice pe linie de pașapoarte se vor desfășura astfel:

  • Activitatea de preluare a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, respectiv a pașapoartelor simple temporare se va realiza exclusiv în baza programărilor online numai pentru persoanele care prezintă documente din care rezultă necesitatea unor călătorii care se vor efectua în cel mult 30 de zile de la momentul înregistrării cererii.
  • Transmiterea pașaportului simplu electronic la adresa de domiciliu/reședință din țară a titularului ori a persoanei care a formulat cererea, prin serviciul de curierat, se va face exclusiv în baza unei solicitări adresate prin e-mail/poștă de către titular, respectiv persoana care a formulat cererea: părintele/reprezentantul legal în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani (cheltuieli de expediție 8 lei + TVA). Aceasta trebuie să conțină datele pentru identificarea documentului sau a titularului,  precum și datele de livrare  (domiciliul sau reședința titularului ori ale persoanei care a formulat cererea și numărul de telefon) și poate fi formulată și ulterior depunerii cererii.

Primirea cererilor privind exercitarea dreptului la liberă circulație în străinătate/istoric pașapoarte/scutire taxe vamale,  precum și furnizarea datelor din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple și eliberarea adeverințelor/comunicărilor corespunzătoare, se va face exclusiv prin corespondență poștală sau electronică, numai pentru persoanele care prezintă documente care justifică urgența solicitării.

Aducem la cunoștința publicului necesitatea formulării petițiilor/sesizărilor către Instituția Prefectului-Municipiul București prin mijloace electronice – e-mail – sau prin poștă/curier, pentru a preveni, astfel, răspândirea coronavirusului SARS-COV-2, prin contactul direct între persoane.

Reamintim persoanelor aflate în izolare că vor fi contactate telefonic de un reprezentant al primăriilor de sector. Contactarea se va face pentru ca persoanele aflate în izolare, care nu beneficiază de sprijinul familiei, să primească necesarul de hrană, apă și produse de igienă personală.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Îndemnăm cetățenii municipiului București să acționeze cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur, să nu încurajeze propagarea mesajelor de panică și să susțină efortul autorităților, efortul tuturor, pentru limitarea infecției cu noul coronavirus.

Având în vedere situația de fapt, vă recomandăm să aveți o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii noului coronavirus, să evitați aglomerația, deplasările inutile,  reuniunile și respectați normele de igienă.

 

Să fim responsabili,  stă în puterea noastră,  a tuturor!