Prefectul Capitalei a lansat campania “Plantează pentru București”

Prefectul Toni Greblă a lansat marți, 18 octombrie 2022, campania “Plantează pentru București”, printr-o acțiune simbolică de sădire de cireși japonezi, care își propune să contribuie la înfrumusețarea Capitalei și la mobilizarea tuturor cetățenilor preocupați de protejarea mediului înconjurător și de dezvoltarea durabilă a orașului.

În cadrul evenimentului “Plantează pentru București. Cireșii japonezi, un pariu pentru înfrumusețarea Capitalei”, pe esplanada din fața Pieței Presei Libere au fost plantați puieți din soiul Kanzan.

Acesta este prima acțiune dintr-o serie de manifestări desfășurate de Prefectura Municipiului București în efortul de antrenare a tuturor entităților interesate (primării, autorități publice, organizații nonguvernamentale, societăți comerciale, cetățeni) la organizarea, participarea sau sprijinirea de activități ce pot contribui la transformarea Capitalei într-un oraș mai verde.

Îmi doresc ca frumusețea și simbolistica unică a cireșilor japonezi să îi sensibilizeze pe iubitorii de natură și să îi mobilizeze, astfel încât, în această toamnă și primăvara viitoare, să se alăture campaniei Plantează pentru București’. Încurajez și primăriile și alte autorități publice locale să desfășoare, în parteneriat cu mediul privat și cu organizațiile nonguvernamentale, acțiuni ample de plantare de arbori și arbuști, care vor contribui la îmbunătățirea calității aerului în Capitală și la transformarea sa într-un oraș mai frumos, mai prietenos și mai curat. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să avem grijă de mediul înconjurător și de viitorul orașului în care trăim, a declarat prefectul Toni Greblă.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul a numeroase autorități publice locale, precum Direcția Silvică, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București, Garda Forestieră, Agenția pentru Protecția Mediului, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Inspectoratul Școlar, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, Direcția Regională Vamală București, dar și al Asociației Organizatorilor de Sloturi – Romslot și al Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Am ales să susținem acțiunea de plantare a cireșilor japonezi pentru că este modul firesc în care industria noastră se raportează la mediu: cu responsabilitate, respect și implicare. Dacă vrem un mediu mai curat, dacă vrem un oraș mai puțin poluat, atunci trebuie să contribuim cu toții, mediu privat și societate civilă. Prezența mediului privat în astfel de acțiuni reprezintă și o modalitate de a întoarce către societate o parte din ceea ce primește. Susținem eforturile tuturor instituțiilor care pun accent pe rolul educației și pe promovarea unor principii și valori corecte și sănătoase”, a afirmat Sorin Georgescu, președintele Asociației Organizatorilor de Sloturi – Romslot.

Campania “Plantează pentru București” va continua cu noi acțiuni, în acord cu responsabilitatea autorităților publice locale privind creșterea suprafeței de spațiu verde, îmbunătățirea calității aerului și reducerea poluării la nivelul Capitalei.

În acest sens, în limita atribuțiilor, Prefectura Municipiului București și Direcția Silvică vor colabora pentru intensificarea activităților de plantare de arbori și arbuști. Totodată, specialiștii Direcției Silvice vor acorda, la solicitare, sprijin tehnic și vor pune la dispoziție, celor interesați, prin intermediul Prefecturii Capitalei, puieți din speciile brad, tuia, ienupăr, stejar roșu, tei și arțar argintiu. Din pepinierele proprii, Direcția Silvică va asigura, contra cost, tuturor celor interesați puieți de arbori și arbuști deja aclimatizați.