Mesajul Prefectului Municipiului București, Toni Greblă, transmis cu prilejul Zilei Imnului Naţional al României

Sărbătorim, astăzi, Ziua Imnului Naţional, o mare sărbătoare a poporului român și cu o puternică semnificație în istoria României.

Imnul de stat „Deşteaptă-te, române!” este înscris pe actul de identitate al țării noastre, pentru a cărei libertate și-au dat viața multe generații de eroi. Construit în jurul unui mesaj de dreptate, eroism, libertate și patriotism, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul – simbol al Revoluţiei Române din anul 1848.

Textul și melodia imnului își au originea în secolul al XIX-lea, supranumit “Secolul națiunilor”, o perioadă de transformări semnificative la nivel european, care au influențat în mod definitiv și istoria României. Având la bază o melodie a lui Anton Pann și poemul “Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, cântecul revoluționar „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial, pentru prima dată, în cadrul unei manifestări ce avut loc în data de 29 iulie 1848, la Râmnicu-Vâlcea.

De atunci, „Deşteaptă-te, române!” s-a aflat în sufletele românilor în momente dificile ale istoriei, dându-le putere eroilor noștri care au luptat pentru libertate și unitate, dar și în zile de mare sărbătoare, mesajul său inspirând persoane de toate vârstele.

În 1998, când s-au împlinit 150 de ani de la momentul în care „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată, Parlamentul a proclamat prin lege data de 29 iulie ca Ziua Imnului Național al României.

În zilele noastre, „Deşteaptă-te, române!” continuă să fie un imn al unității și al mândriei de a fi român. Intonat la ceremonii militare, la competiții sportive, educaționale și culturale și la manifestări sociale, Imnul național este un simbol al speranței, al credinței într-o viață mai bună, într-un viitor prosper și european, liber și democratic.

Într-o lume din ce în ce mai dezbinată, în care conflictele internaționale influențează viața mondială în ansamblul său, simbolurile naționale dau stabilitate și reper unei națiuni, ne ajută să ne întoarcem la valori și la identitatea națională. Doar uniți am putut depăși momentele dificile ale istoriei și împreună vom putea să mergem înainte cu demnitate, indiferent de provocări.

La mulți ani Imnului Naţional! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!