Mesajul Prefectului Municipiului București, Toni Greblă, cu prilejul începerii noului an școlar 2022-2023

Prefectul Municipiului București, Toni Greblă, a participat luni, 5 septembrie 2022, la festivitățile de deschidere a noului an școlar, organizate la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală.

„Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ și Colegiul Național ‘Gheorghe Lazăr’ sunt două dintre instituțiile de elită din București și se regăsesc pe primele locuri în clasamentul celor mai bune, căutate și respectate școli din Capitală. Unul dintre motivele pentru care am dorit să particip la festivitățile de deschidere a noului an școlar, organizate la aceste Colegii, este că vreau să îi asigur pe profesori, elevi și părinți că știu efortul pe care îl depun dascălii ca să mențină atât de ridicat standardul educației în aceste școli și cunosc determinarea pe care tinerii trebuie să o aibă pentru a se ridica la nivelul impus de aceste instituții de învățământ.

Nu este întotdeauna ușor să fii motivat pentru o nouă zi de școală și știu cât de dificil este să fii serios, să îți faci temele și să te pregătești pentru fiecare oră de curs. Știu și că, uneori, elevii se pot simți covârșiți de aceste lucruri și poate sunt dezamăgiți și tentați să urmeze o cale mai ușoară. În același timp, cunosc din propria experiență că nimic nu se obține fără educație, muncă și efort. Educația este prima responsabilitate a elevilor și, cu ajutorul profesorilor, ei pot recupera foarte mult la acest capitol, care a avut, din păcate, de suferit, anii trecuți, când și învățământul a fost afectat de pandemia de coronavirus.

Este nevoie de o transformare și de o modernizare a societății, dar orice schimbare profundă începe de la educație. Îmi doresc ca acești tineri să fie schimbarea de care are nevoie societatea, să își pună mințile creative la lucru și să ajute această țară să ajungă la nivelul de normalitate pe care îl dorim.

Copiii merită tot ce este mai bun de la viață – dragoste, protecție și educație. Din fericire, spre deosebire de foarte mulți tineri care trec astăzi prin momente dificile, fiind refugiați, nevoiți să își părăsească țara pentru a se proteja, în București avem școli în care învățământul se poate desfășura în cele mai bune condiții.

Noi ne angajăm să facilităm accesul la un învățământ de calitate, dar așteptăm implicarea tuturor elevilor și cele mai bune rezultate, responsabilitate și performanță. Putem avea cei mai dedicați părinți, cei mai buni profesori, cele mai dotate școli din lume, cele mai bune calculatoare, fără implicarea copiilor, fără ca aceștia să meargă la școală, fără să fie atenți la lecții, fără să își asculte familiile și dascălii, fără muncă, nu o să putem înregistra progrese. Îi rog pe toți copiii să învețe, să își facă temele, să citească multe cărți, să se implice în programe extrașcolare și să îi ajute pe cei mai puțin norocoși, oameni și animale, prin activități de voluntariat pentru comunitatea în care trăim.

Elevii au această responsabilitate – de a excela la materiile care le plac, iar acest lucru le va aduce satisfacție, fericire și o viață mai bună în viitor. Chiar dacă valoarea fiecăruia nu se măsoară în note, premii și distincții, copiii trebuie să știe că educația poate să le ofere orice și-ar dori în viață. Iar acest lucru este important pentru viitorul acestei țări. Copiii sunt speranța noastră, sunt România de astăzi și mâine!”.