INFORMAȚIE DE PRESĂ

Prefectul Municipiului București, Toni Greblă, a făcut un apel marți, 11.10.2022, la factorii decizionali din cadrul autorităților publice să colaboreze cu mediul de afaceri, în beneficiul cetățenilor și pentru dezvoltarea urbanismului din Capitală.

Am convingerea și 30 de ani de activitate publică mi-au demonstrat că o bună cooperare între instituții, cetățeni, autorități, mediul privat și mediul asociativ este esențială pentru a rezolva o problemă. În ultima vreme, am observat că, în România, începe să dispară această cultură a dialogului, a cooperării, iar, în București, parcă este și mai acut acest lucru. De la începutul mandatului, am reușit să îi aduc la aceeași masă pe Primarul General și Primarii de Sector tocmai în ideea de a ajuta la deblocarea situației urbanismului, unde avem o problemă foarte serioasă”, a declarat prefectul Toni Greblă la conferința „Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC Media Group.

Totodată, Prefectul a menționat că Bucureștiul trebuie să aibă un Plan Urbanistic General (PUG) adaptat realităților din prezent, în absența acestuia putându-se ajunge la “o insecuritate gravă a sectorului de urbanism din București, cu consecințe asupra cetățenilor, a investitorilor și a constructorilor”.

Bucureștiul nu poate să rămână fără PUG în vigoare, actualizat, până spre sfârșitul anului 2024, previziunea cea mai optimistă pe care o avansează autoritățile care au principala responsabilitate în elaborarea acestuia. Fără un PUG, ne vom plânge de aceleași lucruri și peste doi ani și peste patru ani. De aceea, insist – și am făcut propunerea autorităților locale – să încercăm să simplificăm pe cât posibil și să conjugăm eforturile pentru a avea un PUG în funcțiune mai repede. În echipa care se ocupă efectiv de PUG, trebuie cooptați și reprezentanți ai instituțiilor care avizează proiectul. Într-un an, cu eforturi susținute, acest PUG poate fi elaborat și avizat de toate instituțiile. Trebuie constituit un comandament, pentru că situația actuală impune acest lucru”, a mai spus prefectul Toni Greblă.

La conferința “Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, printre care Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, Senatorul Daniel Zamfir, Consilierul de stat la Cancelaria Prim-Ministrului Gheorghiță Agafiței, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, Primarul Municipiului Constanța, Virgil Chițac, dar și reprezentanți ai companiilor care activează în sectorul construcțiilor și investițiilor imobiliare din București.