INFORMAȚIE DE PRESĂ

Prefectul Municipiului București, Toni Greblă, a participat joi, 1 septembrie 2022, la Ceremonia militară dedicată împlinirii a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României.

Mauriciu Brociner (1854 – 1946) a fost erou al Războiului de Independență al României. Înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, Mauriciu Brociner a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent, fiind primul evreu român care a primit grad de ofițer în timpul războiului, în 1877.

Pentru curajul său, Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” și a primit cetățenia română, alături de ceilalți etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independență.

La ceremonia organizată de Ministerul Apărării Naționale și Federația Comunităților Evreiești din România au fost prezente oficialități ale statului român, printre care domnul Marian Enache, președintele Curții Constituționale, domnul Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, domnul Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naționale a României, domnul Mihai Şomordolea, consilier de stat – Administrația Prezidențială, domnul senator Robert-Marius Cazanciuc, domnul deputat Silviu Vexler, domnul viceprim-ministru Hunor Kelemen, domnul Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, domnul Marian-Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, domnul Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, doamna Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, I.P.S. Aurel Percă, arhiepiscop – mitropolit – Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, și muftiul Iusuf Muurat – Muftiatul Cultului Musulman.