Comunicat de presă – Soluțiile Termoenergetica pentru populația Capitalei, supravegheate de Prefectură – 03.11.2021

Soluțiile Termoenergetica pentru populația Capitalei, supravegheate de Prefectură

Prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru, se implică în găsirea și supravegherea rezolvării seriei de probleme care afectează serviciul public de alimentare cu energie termică în București.

Astfel, demnitarul care conduce Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti l-a invitat la sediu pe directorul general al companiei municipale Termoenergetica Bucureşti S.A., Claudiu Crețu, pentru actualizarea situației și evaluarea soluțiilor propuse de acesta.

Alături de specialiști din cadrul Prefecturii, Alexandra Vacaru a analizat nevoia Termoenergetica de a găsi de urgență finanțare pentru rezolvarea punctuală a avariilor din rețeaua primară din sistemul de transport şi distribuţie al căldurii și a apei calde. De asemenea, conducerea companiei municipale a cerut sprijinul Prefecturii în colaborarea cu Guvernul României pentru stabilirea unui grup de lucru care să deblocheze din punct de vedere legislativ angajarea de personal specializat pentru intervenții în avarii.

„Avem pierderi în rețea de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră. Dincolo de irosire, de problemele financiare generate de aceasta și de pericolul surpării la care sunt expuse zone întregi din București, agentul termic nu poate ajunge până la capetele de rețea. Așa se face că bucureștenii din zone precum Tei și Colentina nu au apă și căldură la temperaturi optime. Soluția pentru reducerea acestor pierderi este angajarea mână de lucru, de aproximativ 200 de oameni, avem nevoie de sudori pentru repararea punctuală a țevilor. Dar legea mă oprește să fac asta. Sunt companie cu pierderi și nu pot angaja”, a explicat directorul general Claudiu Crețu în fața prefectului Capitalei, Alexandra Vacaru. El a cerut modificare legislativă pentru ca o companie de utilitate publică, așa cum este Termoenergetica, să poată face angajări, pentru a remedia pierderile, să se redreseze și să poate acoperi serviciul public de alimentare cu energie termică în București.

În discuție au fost punctate și datoriile actuale ale Termoenergetica față de CET Grivița (aproximativ 10 milioane de lei) și VestEnergo (aproximativ 25 milioane de lei), alături de cele cunoscute publicului drept istorice (800 de milioane de euro – ultimii 10 ani), și care pun probleme pentru încălzirea și alimentarea cu apă caldă a zonelor deservite. Șeful companiei municipale a precizat la Prefectură că, dacă nu plătesc aceste datorii, odată cu răcirea vremii, sute de mii de oameni vor sta în frig în propriile locuințe. Iar Termoenergetica nu are bani, Primăria Municipiului București (PMB) i-ar fi comunicat că este în aceeași situație, adică fără fonduri. În plus, PMB are datorii față de Termoenergetica, aproximativ 200 de milioane de lei, acestea reprezentând facturi neplătite din luna martie 2021 până în prezent. Primarul municipiului București, Nicușor Dan, este și președintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov, organism care monitorizează compania municipală Termoenergetica S.A.

Claudiu Crețu a atras atenția că nu este cazul ca instituțiile responsabile de rezolvarea problemei termoficării în București să se bazeze pe alternativa încălzirii populației cu sisteme electrice, deoarece ”rețeaua de electricitate nu ar rezista”. De asemenea, nici rețeaua de distribuție de gaze nu este pregătită să facă față unui consum generat de peste 500.000 de centrale individuale.

În concluzie, prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru, a dispus, prin atribuțiile legale, verificarea informațiilor expuse de directorul general al Termoenergetica, prin transmiterea unei adrese către Primăria Municipiului București. ”Totodată, în zilele următoare, voi avea discuții și cu reprezentanții Guvernului în vederea creării unui grup de lucru interinstituțional. Contextul epidemiologic actual impune abordări excepționale, iar populația Bucureștiului are nevoie acum de condiții sociale adaptate”, a declarat prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru, președinte al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

 

Sursa foto: pagina de Facebook a Termoenergetica