COMUNICAT DE PRESĂ

Instituția Prefectului – Municipiul București informează că astăzi, 18.05.2022, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

În aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15/27.02.2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a propus scoaterea de la rezerva de stat de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a produselor alimentare și distribuirea acestora, cu titlu gratuit, către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.

Bunurile prevăzute în Anexa la hotărârea adoptată în cadrul ședinței de astăzi, 18 mai 2022 (Hotărârea CMBSU nr. 52 din 18.05.2022), vor fi utilizate ca ajutoare de urgență pentru pentru cetățenii străini sau apatrizi aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Totodată, s-a constatat că, începând cu data de 27.02.2022, la nivelul municipiului București, operatorul de transport rutier de persoane Societatea de Transport București SA, a efectuat transport gratuit, pentru cetăţenii străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Capacitățile de transport disponibile în vederea satisfacerii necesității de transport rutier, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 337 din 12 martie 2022 privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, sunt prevăzute în Anexa, care face parte integrantă din hotărârea CMBSU adoptată în cadrul ședinței din data de 18.05.2022 (Hotărârea CMBSU nr. 53 din 18.05.2022).

Menționăm că, a fost aprobat modul de organizare și coordonare a curselor speciale puse la dispoziție de Societatea de Transport București SA.

Astfel, traseele de deplasare se vor stabili în funcție de situația operativă de la nivelul Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției, pe rute din municipiul București și judetul Ilfov, ori de câte ori situația o impune.