COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

Sărbători Pascale în siguranță!
Măsuri și recomandări pentru cetățenii capitalei

Având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale și a evenimentelor ce se vor desfășura în această perioadă, dar și premergător acestora, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, siguranța alimentelor și protecția consumatorilor, la nivelul Instituției Prefectului – Municipiul București a avut loc ședința colegiului prefectural, cu reprezentanții instituțiilor cu rol în gestionarea evenimentelor de acest tip, în vederea coordonării, în sistem integrat, a tuturor activităților necesar a fi luate pentru siguranța cetățenilor.

În acest context, pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București a efectuat 361 acțiuni de control având drept scop verificarea modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din piețele agroalimentare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, în unitățile de vânzare cu amănuntul.

Pe linia ordinii și siguranței publice, în zilele Sfintelor Sărbători ale Paștelui peste 900 de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București alături de jandarmi din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București vor acționa, zilnic, în toate zonele publice aglomerate.
Echipajele de ordine și siguranță publică vor acționa astfel încât să asigure protecția cetățenilor, precum și prevenirea și combaterea infracțiunilor, inclusiv a faptelor antisociale specifice aglomerărilor de persoane, iar echipele specializate vor asigura intervenția operativă în cazul sesizărilor primite de la populație și în situația producerii unor incidente.

Pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov (ISUBIF) au efectuat recunoașteri și controale de prevenire în lăcașurile de cult, cu scopul de identificare și remediere a eventualelor deficiențe care pot pune în pericol siguranța persoanelor participante la slujbele religioase.
Astfel, au fost  desfășurate activități de control la 67 biserici, ocazie cu care au fost identificate 153 de deficiențe de la normele de apărare împotriva incendiilor. Cu acest prilej a fost realizată și o instruire a preoților și a personalului clerical, asupra modului de acționare a stingătoarelor de incendiu, precum și  asupra modalității de coordonare a evacuării enoriașilor în cazul producerii unei situații de urgență. De asemenea, pe linie operativă, echipajele de pompieri au efectuat 102 recunoașteri la bisericile din raioanele de intervenție.
Pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență care pot apărea pe durata slujbei de Înviere, pompierii vor fi în misiune la 12 biserici și mănăstiri, la care sunt așteptați să participe un număr mare de credincioși, dintre care amintim: Catedrala Patriarhală, Biserica Sf. Treime Ghencea, Biserica Sf. Vineri Drumul Taberei, Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel.

În ceea ce privește protecția consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București Ilfov a desfășurat 24 de acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul legislației protecției consumatorilor.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, Instituția Prefectului –  Municipiul București recomandă cetățenilor adoptarea următoarelor măsuri:

– Achiziționați produse alimentare din locuri amenajate corespunzător și aflate sub control sanitar veterinar!
– Citiți cu atenție eticheta produsului!
– Păstrați bonul fiscal/factura fiscală pentru o eventuală reclamație!
– Parcați autoturismele personale astfel încât să nu blocați căile de acces atât pentru cetățeni, cât și pentru autospecialele de intervenție, în caz de nevoie!
– Aveți grijă de bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră!
– Atunci când vă însoțesc copiii, nu îi lăsați nesupravegheați!
– Aprindeți lumânările în locurile special amenajate de personalul bisericilor!
– Manifestați prudență în utilizarea lumânărilor în cadrul mulțimilor!
– Nu amplasați lumânările aprinse în apropierea materialelor ușor combustibile!
– Nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate!
– Dacă sunteți martorii producerii unui incendiu sau a săvârșirii unor fapte antisociale, nu ezitați să apelați numărul unic de urgență 112 ori să solicitați sprijinul echipelor de intervenție!