COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ
23 Aprilie 2020
Să înţelegem motivaţia altruistă a comportamentului social responsabil!
Menționăm că la data prezentului comunicat, la nivelul municipiului București, în spațiile de carantină  instituționalizată, sunt cazate 316 persoane.
În data de 22.04.2020, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, au fost aplicate 429 sancțiuni, în valoare de 1.298.600 lei.
PESTE 33.000 MĂŞTI DE PROTECŢIE CONFISCATE
Informăm cetăţenii că, la data de  22 aprilie  a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti– Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în baza datelor și informațiilor deținute, au organizat și desfășurat un control economico-financiar la punctul de lucru al unei societăți comerciale, care efectuează activități de import de produse de protecție, urmărindu-se în principal modul în care este respectată, aplicată și materializată în documentele       financiar-contabile legislația din domeniul echipamentelor de protecție și a produselor medicale.
Din verificări a rezultat că  din data de 9 aprilie a.c. şi până  în prezent,  societatea comercială a importat echipament de protecţie,  aproximativ 20.500.000 măști faciale non-medicale, în data de  22 aprilie  a.c  constatându-se că între stocul scriptic şi cel faptic există un  plus de peste 33.700 bucăți măşti faciale de protecţie, care au fost confiscate.
Cu privire la cantitatea de peste 15.500.000 unități, identificată în depozitul societăţii comerciale sunt continuate verificările, inclusiv pentru a se stabili dacă societatea îndeplineşte condiţiile pentru a executa acte de comerţ cu produse din categoria echipamentelor de protecţie.
A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 1 lit.e din Legea 12/1990  privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.
De asemenea, împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti se continuă verificările cu privire la societatea comercială, având în vedere că la punctul de lucru au fost identificate 11 persoane, cetăţeni străini, pentru care nu au fost puse la dispoziție contractele de muncă încheiate.
La punctul de lucru s-au aflat şi reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări care au efectuat verificări cu privire la legalitatea  dreptului de ședere pe teritoriul României, una dintre persoane fiind preluată de către această unitate.
Cu privire la cele peste 33.700 bucăți măşti faciale de protecţie, care au fost confiscate, acestea vor fi puse la dispoziţia organelor competente, în vederea atribuirii cu titlul gratuit.
Aceste controale continuă şi se circumscriu activităţilor pentru asigurarea unui climat de liniște publică şi  protecția cetățeanului față de practicile comerciale ilicite.
Informăm cetățenii cu privire la activitățile desfășurate de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București în data de 22.04.2020.
Pentru  identificarea cazurilor de încălcare  a restricțiilor și obligațiilor impuse prin actele normative, pe raza Municipiului Bucureşti, în domeniul de aplicare a actelor normative specifice stării de urgență, în data de   22.04.2020  au fost angrenate urmãtoarele  efective:  polițiști- 513,  polițiști locali- 551,  443- jandarmi și 55 efective ale  Ministerului Apărării Naționale.
 Pe raza Municipiului Bucureşti, în domeniul de aplicare a actelor normative specifice stării de urgență, au fost executate 115 misiuni:
– pentru menținerea ordinii publice la unități spitaliceşti/locații carantină -30;
– pentru depistarea/reținerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare/carantină-14;
– pentru fluidizarea circulației/escortarea convoaielor/coloanelor de auto- 8;
– pentru verificarea, prin măsuri specifice, a respectării interdicţiilor impuse persoanelor aflate izolare/carantină- 48;
– pentru verificarea respectării de către societățile comerciale/persoanele fizice autorizate a interdicţiilor impuse pe timpul stării de urgență- 15;
– societăți comerciale verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență -239;
– persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor de izolare/carantină- 3.364,  din care:
– identificate că nu respectă interdicțiile privind  deplasarea/libera circulație- 420;
– total infracţiuni înregistrate în context COVID – 19 -20, din care:
-ar.352 C.P. zădărnicirea combaterii bolilor- 3;
-art. 326 C.P.- falsul în declarații – 5;
-alte infracțiuni (în context) -12.
  Sancțiuni contravenționale aplicate- 459,  din care:
– pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație -420;
– sancțiuni pentru fapte prevăzute de Legea nr. 61/1991 în context COVID-19- 7;
-alte contravenții în context -32.
Valoarea sancțiunilor contravenţionale-  1.376.000 lei.
Reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Instituția Prefectului – Municipiul București  face apel la cetățeni să respecte întocmai recomandările specialiștilor privind normele de  igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Împărtășim întreaga responsabilitate în protecția drepturilor și libertăților noastre democratice.
Solidaritatea și cooperarea vor defini rezultatul nostru în lupta cu epidemia.
Să fim responsabili, stă în puterea noastră, a tuturor!