COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

Start etapă de autorecenzare!

 

Instituția Prefectului –  Municipiului București informează cetățenii capitalei că de luni, 14 martie 2022, începe etapa de autorecenzare din cadrul Recensământului populației și locuințelor 2021. Autorecenzarea este disponibilă populației în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și este realizată pentru prima oară în România, exclusiv on-line.

Orice persoană cu reședința obișnuită în România (locul în care o persoană și-a petrecut  în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase, în ultimele 12 luni sau are intenția de a petrece această perioadă pentru cel puțin 12 luni), indiferent de cetățenie, are posibilitatea să utilizeze:

  • autorecenzarea online(folosind orice dispozitiv electronic cu acces la internet) sau
  • autorecenzarea online asistată (ARA),sub îndrumarea unor recenzori în locațiile special amenajate puse la dispoziție de către primăriile de sector și afișate pe site-urile acestora.

Persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului: ora “0” din data de 1 Decembrie 2021.

Autorecenzarea se realizează parcurgând următorii 3 pași:

Pasul 1: completarea formularului de pre-înregistrare (accesând „PLATFORMA DE AUTORECENZARE” de pe site-ul www.recensamantromania.ro),de către persoana desemnată din partea fiecărei gospodării, cu date despre  componența acesteia, a CNP-urilor membrilor, a adresei/adreselor de email la care se vor primi link-urile de accesare a chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie.

Pasul 2: completarea chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie și transmiterea acestora în baza de date de recensământ prin apăsarea butonului „Finalizare”.

Pasul3: verificarea autorecenzării de către fiecare persoană în parte(accesând „VERIFICAREA AUTO-RECENZĂRII” de pe site-ul www.recensamantromania.ro), pe baza CNP-ului. Pentru completarea corectă a chestionarului de recensământ se generează automat  „DOVADA AUTO-RECENZĂRII”.

Informații suplimentare legate de autorecenzare pot fi obținute accesând următorul link:

https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/03/cum-sa-te-autorecenzezi_pas-cu-pas.pdf

 

Trebuie menționat faptul că autorecenzarea oferă o serie de avantaje:

  • completarea online, facilă, de oriunde și oricând, fiecare persoană putând să își gestioneze timpul și confortul completării chestionarului de recensământ;
  • persoanele nu mai sunt vizitate acasă de recenzori, întrucât datele pot fi furnizate de o singură persoană (de regulă, capul gospodăriei) pentru toți membrii gospodăriei;
  • protecție și siguranță pentru membrii gospodăriei;
  • o zi liberă plătită pentru persoanele care lucrează.