COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

3 aprilie 2020

Să fim responsabili, stă în puterea noastră, a tuturor!

La data prezentului comunicat, la nivelul municipiului București, în spațiile de carantină instituționalizată, sunt cazate 863 persoane.

Având în vedere că începând cu data de 03.04.2020, orele 00,00, mai multe țări (Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Maria Britanie, Olanda, Spania, SUA și Turcia) au intrat în zona roșie (carantină instituționalizată), iar din aceeași dată este posibil să se înregistreze un flux mare de persoane care vin din aceste țări și intră pe teritoriul României, conform informării realizată în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, printr-o adresă comunicată tuturor Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, inclusiv Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției,

Instituția Prefectului -Municipiul București a adresat conducerii Aeroportului Internațional București-Otopeni soliocitarea ca toate persoanele care sosesc pe Aeroportul Otopeni din țările sus menționate să fie îndrumate spre spațiile destinate în acest scop, ale Aeroportului Otopeni, unde vor staționa până la sosirea mijloacelor de transport speciale, în care acestea vor fi îmbarcate și transportate, sub coordonarea prefectului județului de destinație, către județele de domiciliu/destinație.

În baza prevederilor Legii nr. 211/2011 privind gestionarea deșeurilor și ale O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, unitățile administrativ teritoriale sunt obligate să asigure salubrizarea localităților și eliminarea deșeurilor abandonate pe terenurile publice.

În contextul epidemiologic actual, prezența depozitelor ilegale de deșeuri reprezintă un factor de risc suplimentar în răspândirea coronavirusului COVID-19, astfel că, Instituția Prefectului -Municipiul Buvurești a solicitat Primăriei Municipiului București și primăriilor Sectoarelor 1-6, demararea, în regim de urgență, a salubrizării terenurilor proprietate publică pe care se află depozitate deșeuri abandonate.

Informăm cetățenii municipiului București că, în data de 02.04.2020, pentru nerespecatarea restricțiilor de circulație, au fost aplicate 1.135 sancțiuni, în valoare de 1.326.700 lei.

Referitor la realizarea unei evidențe a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, atribuție stabilită în sarcina autorităților administrației publice locale de art. 8 alin. (1) din Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020 privind măsuri de prevenire a raspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 232/21.03.2020, Instituția Prefectului Municipiul -București a informat Primăria Municipiului București și Primăriile Sectoarelor Municipiului București că primarii pot utiliza datele și informațiile conținute în Registrul electoral, la care au acces, potrivit legii, așa cum se menționează într-o adresă a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență.

Totodată, a fost reiterată solicitarea ca situația privind persoanele în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, să fie comunicată ”săptămânal centrului județean/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției”.

Punem în vedere cetățenilor că, în data de 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268, Ordonanța de Urgență nr. 34/26.03.2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.

Aceste sancțiuni sunt aplicabile din 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

– suspendarea temporară a activității;

– desființarea unor lucrări;

– refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

Instituția Prefectului Municipiul București face apel la cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate și numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

Reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.