COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ
31 martie 2020
Să fim responsabili, stă în puterea noastră,  a
tuturor!
La data prezentului comunicat, în municipiul București sunt 766 persoane în carantină instituționalizată.
Informăm cetățenii municipiului București că, în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus dar și a descurajării faptelor de natură contravențională înregistrate în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) au continuat seria de verificări atât în rândul persoanelor fizice cât și a agenților economici.
Astfel, pe raza municipiului București  au fost verificate 5.504 persoane cu privire la respectarea măsurilor  de izolare: din care
* 2  persoane nu au respectat măsurile  de izolare;
* au fost verificate 3.632 locații de carantinare/izolare;
* au fost înregistrate 2 dosare penale pentru infracțiuni  prevăzute de art.352 Cod penal;
* au fost aplicate 1541 sancțiuni  contravenționale în valoare de 2.355.414 lei pentru  nerespectarea  măsurilor  impuse  pe durata stării de urgență.
Reamintim că  Poliția Locală a Sectoarelor 1- 6  și Poliția Locală  a Municipiului  București  au trecut  în subordinea operațională a Direcției Generale  de Poliție a  Municipiului  București începând cu data de 23 martie 2020. Astfel, efectivele acestora au  executat misiuni în conformitate  cu planurile de măsuri întocmite la nivelul structurilor  de poliție.
În data de 30.03.2020, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, au fost aplicate 1.539 sancțiuni, în valoare de 2.345.410  lei.
Totodată, având în vedere măsurile dispuse la art. 16 din Anexa nr. 1, Capitolul III Domeniul Sănătății din Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, potrivit căruia unitățile sanitare pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, personal de laborator;
în conformitate cu prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii, secretar de stat șef al DSU, nr. 74534/28.03.2020 privind stabilirea modului de detașare/delegare a personalului medical și auxiliar pe perioada stării de urgență, prin care s-a decis la art. 1, alin. (1) și (2)  că pe durata stării de urgență, personalul medical de specialitate, mediu sanitar, auxiliar sanitar și auxiliar superior nu poate refuza detașarea/delegarea dispusă la alte unități sanitare publice;
ca urmare a depășirii la data de 30.03.2020 a numărului de persoane confirmate, România trecând la Scenariul 4 (peste 2000 cazuri) de evoluție a infecției cu noul Coronavirus (COVID-19), scenariu stabilit în Hotărârea nr. 5/02.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, aprobată prin Hotărârea CNSSU nr. 4/04.03.2020 privind aprobarea unor măsuri de combatere a noului Coronavirus (scenariul sus-menționat prevăzând printre altele, detașarea medicilor cu specialitatea boli infecțioase din unitățile care nu au secții de boli infecțioase în secțiile sau spitalele de boli infecțioase, Instituția  Prefectului -Municipiul  București s solicitat Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București  comunicarea urgentă a informațiilor referitoare la:
Unitățile sanitare publice (inclusiv unități de dializă) administrate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, desemnate, prin Ordin al Ministrului sănătății, ca suport pentru pacienții confirmați pozitiv cu virusul SARS-COV 2 ( nume unitate sanitară, adresa, date de contact, număr de paturi);
Numărul de posturi ocupate, pe categorii profesionale, pentru personalul medical superior, mediu și auxiliar, în unitățile menționate la punctul 1.

În contextul activităților desfășurate  pentru combaterea răspândirii noului coronavirus,     Instituția Prefectului -Municipiul București a solicitat Institutului Național de Sănătate Publică  comunicarea măsurilor dispuse pentru colectarea/eliminarea deșeurilor menajere rezultate din activitatea persoanelor aflate în centrele de carantină instituționalizate, în vederea informării autorităților publice locale și transmiterea cu celeritate a punctului de vedere asupra managementului acestor tipuri de deșeuri posibil contaminate.
Instituția Prefectului Municipiul – București a înțeles să sprijine
Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală (SNMF) având în vedere avalanșa problemelor care asaltează medicii de familie în contextul pandemiei cu COVID-19, raportat la  riscul ca această categorie profesională să  devină victimă sau potențială  sursă de infecții.
Pentru ca lupta cu epidemia să fie eficientă, în  acest moment când medicii de familie sunt  în pragul preluării multor responsabilități pe măsură ce transmiterea infecției cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară, Instituția Prefectului Municipiul-București  sprijină societatea profesională prin publicarea  anunțului conceput de Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF), pe pagina de facebook  a instituției.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Instituția Prefectului – Municipiul București  face apel la cetățeni să respecte întocmai recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.