COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ
28 martie 2020
Să fim responsabili,  stă în puterea noastră,  a
tuturor!
La data prezentului comunicat, în municipiul București sunt 654 de persoane carantinate instituționalizat.
Informăm cetățenii municipiului București că în data de 27.03.2020 s- a desfășurat, în sistem videoconferință, ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă.
În temeiul prevederilor art. 20 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.
21/15.04.2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15 din 28.02.2005, cu completările și modificările ulterioare și ale art. 10 din H.G. nr. 1491/09.09.2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcționarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgență, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă  a adoptat Hotărârea nr.7/2020 prin care s-au aprobat spațiile de cazare identificate de autoritățile  publice locale și evaluate de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, spații care corespund cerinţelor pentru a fi  centre de carantină.
 Totodată, prin aceeași hotărâre, s-a aprobat închiderea parcurilor de pe raza Municipiului Bucureşti, în aplicarea Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020.
În vederea combaterii răspândirii noului coronavirus, dar și a descurajării faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor  Interne au continuat seria de verificări atât în rândul persoanelor fizice, cât și a agenților economici.
Informăm cetățenii municipiului București că în data de 27.03.2020, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, au fost aplicate 1.246 sancțiuni, în valoare de 1.737.415 lei.
În contextul noilor condiții în care se desfășoară acțiunile conjugate ale autorităților și entităților cu competență în domeniul combaterii bolilor contagioase pe teritoriul României, pentru stoparea răspândirii COVID-19 și pentru protejarea populației, Instituția Prefectului  -Municipiul București  a  adresat  Societății Naționale de Cruce Roșie din România rugămintea de a i se comunica de îndată posibilitatea de a veni în sprijinul autorităților publice din municipiul București cu voluntari care să desfășoare activități specifice la centrele de carantinare organizate în municipiul București.
Având în vedere situația de fapt, vă recomandăm să aveți o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii noului coronavirus, să evitați deplasările inutile,  și respectați normele de igienă.
 Instituția Prefectului Municipiul București face apel la cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate și numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.