COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului:

Este imperios necesar ca noi toți să continuăm lupta împotriva antisemitismului,

a urii și a discriminării

 

Prefectul Municipiului București, Alexandra Vacaru, transmite astăzi, la 77 de ani de la momentul eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, când se marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului, că noi, locuitorii municipiului București, care am răbdat, ne-am ridicat și ne-am vindecat de traumele istorice colective, să continuăm lupta împotriva antisemitismului, a urii și a discriminării, sub toate formele sale.

Iar un loc simbolic în capitală pentru activarea și reactivarea acestei atitudini este Memorialul Holocaustului, monumentul din București, realizat de artistul Peter Jacobi. Situat la intersecția străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu și Lipscani, complexul de monumente cuprinde și cinci sculpturi: Coloana memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David și Epitaf. Aici, o structură masivă de beton, care pare a fi fundația unei clădiri abandonate, ne dezvăluie un buncăr, alături de o coloană ruginită a amintirilor, care străjuiesc Sala centrală a Memorialului Holocaustului.

Astăzi este un prilej de a reflecta importanţa, după 77 de ani de la Holocaust, a acţiunii colective împotriva antisemitismului şi a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni.