COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

24 ianuarie 2022

 

Prefectul municipiului București, Alexandra Vacaru, a participat astăzi, 24 ianuarie 2022, la ceremonii organizate în Capitală cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. La evenimentul cu depunere de coroane la Statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din București, organizat de Prefectura Capitalei, a participat și subprefectul municipiului București, Jean Badea, alături de reprezentanți ai celor mai importante instituții din cadrul administrației publice centrale, culturale și științifice.

Înfăptuirea Unirii, simbolizată în dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza (n. 20 martie 1820, Bârlad – d.15 mai 1873, Heidelberg, Germania), la 24 ianuarie 1859, ca unic domnitor al ţărilor româneşti, a constituit un eveniment de însemnătate istorică, punând temelia statului român modern.

„Augustul principe domnitor al Moldovei” – Alexandru Ioan Cuza – un înălţător exemplu de abnegaţie morală şi politică, de iubire de ţară, animat de idealul de deșteptare națională, a pledat cu pasiune şi clarviziune patriotică pentru necesitatea istorică a înfăptuirii unităţii naţionale.

Portretul lui Cuza e succint: ,,Ținuta altetică de militar, farmecul de bărbat frumos și glumeț cu care frângea inimile atâtor femei, titlul nobiliar de vornic pe care principele Ghica i-l acordase doar cu câteva săptămâni în urmă, într-o ceremonie plină de fast la curte, dar îndeosebi reputația sa morală ireproșabilă de fost demnitar ministerial și membru deosebit de activ al unor organizații politice secrete între care Asociația Patriotică, fondată cu doi ani înainte de revoluția pașoptistă, era cea mai însemnată, îl făceau deosebit de ascultat” (Mihail Diaconescu, Speranţa, Editura Eminescu, Bucureşti, 1984, p. 297).