COMUNICAT DE PRESĂ 15 ianuarie 2021

Instituția Prefectului Municipiului București vă informează că astăzi a debutat

etapa a II-a a campaniei de vaccinare împotriva virusului Covid 19, începând cu ora 15.00 putând fi efectuate programări ale vaccinării, în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.

Etapa va debuta cu vaccinarea persoanelor cu grad ridicat de risc, a vârstnicilor din centrele rezidențiale și a personalului care deservește aceste locații, sens în care, în cursul acestei zile echipele mobile de vaccinare se vor deplasa atât în centrele rezidentiale publice, cât și în cele prívate, aflate pe raza municipiului București, după cum urmează:

· Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș – Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice Sfânta Ana; Căminul pentru persoane vârstnice Acad. Nicolae Cajal;

· Echipa Spitalului Obregia – Centrele de abilitare și recuperare pentru persoane adulte cu dizabilități Brăduț și Stejărel; Asociația pentru Redescoperire morală și cultură Maria Rosetti – Cămin Armonia;

· Echipa Spitalului Clinic de Urgență Floreasca – S.C. Seniors Heaven; Centrul medico-social Sfântul Andrei;

· Echipa Spitalului Universitar de Urgență – Centrul pentru persoane vârstnice Sfântul Mucenic Fanurie; Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Uverturii; Cămin vârstnici Sfânta Mina; Cămin vârstnici Plevnei.

Fiecare dintre echipele mobile este compusă dintr-un medic, doi asistenți și un registrator, și beneficiază de sprijinul logistic al I.S.U. București-Ilfov.

Reamintim faptul că în cadrul acestei etape a campaniei naționale de vaccinare este vizată imunizarea persoanelor cu grad ridicat de risc și a vârstnicilor, adulții de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale.

· În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează oricare persoană, indiferent de vârstă, care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin intermediul medicilor de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:

Ø prin intermediul oricărui alt medic de familie;

Ø prin call center la numărul de telefon 021.414.44.25;

Ø prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

· Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dintre următoarele modalități:

Ø prin intermediul medicilor de familie;

Ø individual, prin intermediul platformei https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login;

Ø prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

Ø prin call center 021.414.44.25;

Ø prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

· Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Pentru persoanele programate în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login, vaccinarea va incepe în data de 18 ianuarie, iar în urma unei analize efectuate împreună cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, care a avut în vedere asigurarea unor centre cu mai multe fluxuri de vaccinare, în prima fază s-a decis organizarea la nivelul capitalei a unui număr de 7 centre cu 22 puncte de vaccinare, organizate în unitățile medicale, după cum urmează:

§ Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – 1 centru cu trei puncte de vaccinare/Calea Dudești, nr.104-122, București;

§ Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – 1 centru cu două puncte de vaccinare/Calea Floreasca, nr. 8, București;

§ Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș – 1 centru cu patru puncte de vaccinare/Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București;

§ Institutul Pneumoftiziologie Marius Nasta – 1 centru cu patru puncte de vaccinare/Șoseaua Viilor, nr. 90, București;

§ Spitalul Obregia –1 centru cu două puncte de vaccinare/Aleea Argeșelu, nr.8, București;

§ Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă – 1 centru cu trei puncte de vaccinare/Strada Panduri, nr. 22, București;

§ Spitalul Universitar de Urgență – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București.

Reiterăm faptul că Instituția Prefectului Municipiul București, împreună cu Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, cu sprijinul deosebit al Primăriei Generale și al primăriilor de sector, au operaționalizat alte 12 centre cu 64 de puncte de vaccinare comunitare, iar în perioada imediat următoare vor fi pregătite, pentru acesta etapă a campaniei, alte 17 centre cu 76 de puncte de vaccinare. Aceste centre urmează a fi deschise etapizat, în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

Precizăm faptul că vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!