COMUNICAT DE PRESĂ

 Sancțiuni contravenționale aplicate comercianților în preajma Sărbătorilor Pascale

Ca urmare a adoptării Hotărârii nr. 1/29.03.2023, în ședința Colegiului Prefectural, privind constituirea unor comisii mixte de control cu atribuții de verificare în piețele agroalimentare, unitățile de procesare, prelucrare, depozitare, valorificare și de alimentație publică, centre comerciale, târguri etc. de pe raza teritorială a Municipiului București, au fost efectuate primele controale.

Astfel, la data de 6 aprilie 2023, polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor- Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, precum și angajați din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti – Ilfov, au organizat și desfășurat controale economico-financiare asupra activității comerciale a 8 societăți din Municipiul București. Acestea au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al peștelui și produselor din pește, unele dintre cele mai intens comercializate în preajma Sărbătorii Floriilor.

În urma acestor controale, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale, cu o valoare totală de 53.000 de lei, totodată fiind dispusă confiscarea a 1.303,65 kg de pește și produse din pește.

Verificările vor continua, în baza Planului comun de măsuri stabilit ca urmare a dispoziției prefectului Municipiului București, pentru intensificarea acțiunilor de monitorizare și verificare întreprinse în perioada Sărbătorilor Pascale.

Activitatea de coordonare a comisiilor de control se realizează prin grija Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu sprijinul instituțiilor partenere, respectiv Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a Municipiului Bucureşti, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Direcția Regională Vamală București și Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, prefectul fiind informat permanent cu privire la rezultatele obținute.

Subprefectul Municipiului București, Diana Anca Artene face apel la cetățeni să își facă aprovizionarea doar din centrele autorizate, special amenajate pentru comercializarea diverselor produse agroalimentare și să acorde o atenție sporită calității alimentelor achiziționate, astfel încât să fie redus riscul unor eventuale probleme de sănătate.