COMUNICAT DE PRESĂ

Prefectul Toni Greblă a participat joi, 16.03.2023, la evenimentul organizat de Ministerul Afacerilor Interne cu prilejul celebrării celor 111 ani de istorie a documentului de călătorie românesc și a celor 15 ani de biometrie de la lansarea primului pașaport electronic românesc.

Sărbătorit în fiecare an, la data de 19 martie, pașaportul este simbol al libertății de mișcare, oferind cetățenilor români posibilitatea de a călători fără viză în 176 de țări.

În acest an, pentru a celebra acest eveniment deosebit, la Cercul Militar Național, conducerea Direcției Generale de Pașapoarte a anunțat că Romfilatelia a introdus în circulație o emisiune aniversară de mărci poștale. De asemenea, începând de joi, circa 200.000 de persoane care au solicitat emiterea unui pașaport electronic românesc îl vor primi într-un plic aniversar, pus la dispoziție de Imprimeria Națională și stilizat de specialiștii Direcției Generale de Pașapoarte.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că, începând cu data de 20 martie 2023, va fi disponibil pentru cetățeni serviciul de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte prin intermediul HUB-ului de servicii al Ministerului Afacerilor Interne. Serviciul va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Pașaportul are o istorie care acoperă mai mult de un secol și a evoluat de la o “cărticică portativă”, cum era descris în anul 1912, la documentul electronic pe care, în prezent, peste 6,5 milioane de cetățeni români îl poartă în călătoriile lor.

De-a lungul timpului, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, eliberarea pașaportului a devenit mai simplă și mai rapidă, datorită facilităților de programare online și de plată electronică, cetățenii români putând intra, în prezent, în posesia acestuia într-un termen foarte scurt, în câteva zile.

Pașaportul românesc este sărbătorit în fiecare an, la data de 19 martie. Este data la care, acum 111 ani, în 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă care se referea la pașapoarte, denumită ,,Lege asupra pașpoartelor”. Potrivit acesteia, „Pașapoartele se emit în numele regelui și se liberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”.

Totodată, paşaportul simplu electronic românesc a fost pus în circulaţie la 31 decembrie 2008, fiind extinsă implementarea sistemului informatic de emitere a acestuia la nivel naţional.

La mulți ani pașaportului românesc! Felicitări angajaților din structurile de pașapoarte din Capitală pentru profesionalismul, excelența și performanța dovedite în activitatea dificilă, complexă și eficientă. Vă doresc tuturor sănătate, multă putere de muncă și vă felicit pentru evoluția acestui serviciu public eficient și modern. Vă asigur de tot sprijinul Prefecturii Municipiului București pentru dezvoltarea serviciilor oferite cetățenilor” – Prefectul Toni Greblă.