Prefectul Municipiului București, Toni Greblă, a participat marți, 07.02.2023, la evenimentul Dezbatere Regională privind progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Cu acest prilej, prefectul Capitalei a salutat activitatea intensă și constantă desfășurată de echipa coordonată de consilierul de stat László Borbély pentru implementarea Strategiei și a obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: “În calitate de Secretar General al Guvernului, am avut plăcuta ocazie să contribui la lansarea acestui proiect și să cunosc această echipă mică, dar foarte dinamică, implicată în realizarea activităților prevăzute în cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României”.
Prefectul a făcut referire și la dezvoltarea durabilă a Municipiului București, menționând că aceasta nu trebuie să rămână la stadiul de concept, ci trebuie implementată în beneficiul cetățenilor.
De asemenea, Prefectul Capitalei a făcut un apel la autoritățile responsabile de implementarea la nivel local a Strategiei de reducere a riscului seismic și a Strategiei privind economia circulară, care prevede inclusiv o mai bună gestionare a deșeurilor.
“Realizăm de multe ori programe minunate, dar pe care le transpunem în practică parțial sau deloc. Invocăm întotdeauna un concept foarte la modă – capacitatea administrativă redusă. După părerea mea, nu ne lipsește capacitatea administrativă, ci temeinicia în a urmări transpunerea în practică a unor programe și proiecte foarte bune”, a spus prefectul Toni Greblă.
El a arătat că cele două strategii au surse de finanțare, dar sunt implementate parțial, atrăgând totodată atenția că ne aflăm pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește realizările din domeniul economiei circulare.
De asemenea, prefectul și-a exprimat compasiunea pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria, precizând că această cumplită tragedie trebuie să reprezinte un semnal de alarmă în privința necesității consolidării clădirilor cu risc seismic din Municipiul București.
“Trebuie să conștientizăm că ar trebui să ne pregătim nu numai din punct de vedere teoretic și posteveniment. Piesa centrală a acestor preocupări ar trebui să fie reabilitarea clădirilor din foarte multe orașe ale țării, în special din Municipiul București. Principala responsabilitate este a autorităților locale, a primăriilor, care ar trebui să prezinte proiecte viabile pentru reabilitarea clădirilor. Legislația este bine pusă la punct și ar da posibilitatea să fie realizate aceste activități fără prea multă birocrație. Se invocă diverse aspecte pentru a nu se realiza ceea ce cu toții dorim, dar aceste activități sunt absolut obligatorii, pentru că, altfel, vom avea cu toții de suferit”, a mai afirmat prefectul.